Til mit 15 årige selv.

I øjeblikket skriver jeg på en bog om den kvindelige seksualitet. Bogen hedder LYST og udkommer engang når bogen og jeg er klar. Formodentligt engang til efteråret. Tekststykket her er fra bogen og er skrevet med udgangspunkt i det jeg oplever, vi som unge har brug for der bliver sagt til os. Jeg har brugt tekststykket til klienter og hører det samme gang på gang: at det sætter en heling i gang, fordi det bliver en måde at tage ejerskab over sin lyst og seksualitet.

God læselyst.

_____________________

I dag bliver du 15 år. Du er nu ’buksemyndig’. I juridisk betydning, er du nu ikke længere seksuelt et barn – du er seksuelt myndig og må lovligt have sex med andre over 15 år. Meget af den information du får via skole og medier, vil handle om teknik, om prævention, kønssygdomme og seksuel orientering.

Jeg vil i stedet tale til dig om LYST. For at være sikker på, at jeg får sagt alt det der ligger mig på sinde, skriver jeg det til dig. Jeg håber du vil gemme ordene her og tage dem frem engang imellem.

At du nu er seksuelt myndig, betyder ikke at du skal have sex – alene at du .

Derfor er det vigtigt for mig at sige til dig at din lyst er din egen. Du bestemmer selv om du vil udleve lysten, med hvem, hvornår og hvordan. Lad aldrig nogen fortælle dig, at din lyst er forkert. At du har for meget eller for lidt lyst eller at din lyst er skamfuld.

Lysten er kun din egen og skal du dele den med nogen, må du tænke på det som at dele nydelse med nogen – for det må og skal sex være: nydelsesfuldt.

Har du lyst til at være sammen med én og lysten forsvinder undervejs, er det din ret at sige NEJ på et hvilket som helst tidspunkt. Din loyalitet skal alene ligge over for din egen lyst, din egen krop og dine egne grænser. Lysten skal aldrig bruges som en handelsvare og som noget du bytter for andet – uanset om det er for tryghed, nærhed, anerkendelse eller for noget der ligner kærlighed.

Du har aldrig pligt til at dele ud af din lyst eller nydelser. Den er din og din alene.

Du er fri til at udleve lysten med hvem du vil, hvornår du vil og hvordan du vil. Det er alene en sag mellem dig og den partner du er sammen med – bare der er ligeværdig tiltrækning og lyst. Lyst udlevet sammen med en ligeværdig partner, der undervejs tør være nærværende og holde hjertet åbent, kan blive indgangen til et helligt rum. Fra det felt kan der ske et dybt møde mellem jer, et møde hvor jeres sjæle rører hinanden for en stund, inden I igen adskilles. Et møde fra dette felt skaber en følelse af opfyldelse og ikke tomhed og længsel.

Selv om vi mest taler om at sige NEJ og sætte grænser, handler lyst i lige så høj grad om at sige JA og åbent vedkende dig din lyst, Ikke alene som et ja til sex og erotik, men som et JA til livet.

Der ligger mange normer i dette felt. Uretfærdige og gammeldags ideer om, hvordan den kvindelige seksualitet ser ud, skal udleves og hvad der er rigtigt og forkert. Du vil undervejs i dit liv, støde på disse normer – både i dig selv og andre. Igen vil jeg sige det samme til dig: lad aldrig nogen fortælle dig at din lyst er forkert eller skamfuld. Heller ikke i forhold til antallet af partnere.

For at kunne sige JA til lysten, må du vedkende dig ansvaret for din lyst og vide at det er dig, der bestemmer om du vil handle på din lyst og i givet fald hvordan du vil gøre det.

Skal det være trygt at sige JA til dig selv og din lyst, må du være tryg i dig selv. Du må vide, at det at sige JA til lysten ikke er det ensbetydende med at du skal handle lysten ud.

Sans hvordan lyst føles i dig. Er det en følelse du kender godt? Hvordan føles de første strømninger af lyst? Er de kropslige? Mentale? Har din lyst forskellige udtryk/impulser eller er de altid de samme?

Hvordan møder du din lyst? Tager du imod den som en gæst der kommer til ulejlighed og besvær og som du ikke helt hvad hvordan du skal kommunikere med – eller er din lyst en skatten ven du altid byder velkommen med åbne arme uafhængigt af om du handler den ud eller ej.

Lysten er foranderlig livet gennem, den stiger og falder som havet. Noget vil du genkende hele dit liv, andet vil forandres og udvikles. Men din lyst er dybt forbundet med din livskraft og din vitalitet, så tag vare på den.

Kærligst, dit voksne jeg

(Du kan læse mere om ‘Lyst’ her og her.)

Læs også

NYHEDSBREV