At træde over tærsklen – at byde det utæmmede velkommen

Den autentiske kraft, urkraften, hvad vi end vælger at kalde den, springer fra et fælles sted – en fælles kilde – fra rummet bag rummet. Det rum, vi sporadisk får adgang til gennem menstruationen, åbner sig fuldt og helt sammen med overgangsalderen.

Begynder vi at leve fra det sted i os – fra rummet bag rummet – kan vi leve autentisk. At leve autentisk har for mig at gøre med at leve fra det sted i os, hvor Himmel og Jord mødes. Det sted i os, hvor vores fysiske, menneskelige felt og vores evige, uendelige sjælefelt mødes – eller måske nærmere forenes.

Det sted i os, hvor spiritualitet ikke er en ’ud-ad-kroppen’ oplevelse, hvor vi fjerner os fra det menneskelige felt, men i stedet favner alt, hvad vi er. Hver en lille del af os – menneskelig og åndelig i ét.

Så simpelt og alligevel så udfordrende, fordi det kræver, at vi har et ubetinget venskab med os selv og alt, hvad vi indeholder, og dermed også med vores omverden.

Når den røde dør går op, sker det gradvist. De sidste år, en kvinde har sin menstruation, har hun muligheden for at komme i dybere og dybere kontakt med sit utæmmede, autentiske indre. Ikke kun gennem menstruationen, men også gennem alderen og den levede erfaring. Det kan ske tidligt i Livet, fx som følge af sygdom, eller senere end gennemsnittet.

Tidspunktet er mindre væsentligt – der sker det samme. Den røde dør åbner sig, du får adgang til ’rummet bag rummet’. Du har ikke længere bare adgang til din kraft. Du bliver din kraft.

Kraften har samme klang som menstruationsblodet, der gennem årtier er forvarslet – og som op gennem Livet giver adgang til rummet bag rummet. Riget bag den røde dør.

Op gennem 30’erne og 40’erne bølger kraften frem og tilbage. Den rejser sig i perioder – skubber til den røde dør og trækker sig i andre perioder tilbage. Utæmmet og ukontrollerbar.

Som tiden går, forandrer din menstruation sig – nogle gange er den kraftigere end sædvanligt, andre gange er den næsten ikke eksisterende. Den bliver mere uregelmæssig. Uberegnelig.

Måske opsøger du din læge for at få det undersøgt, og han eller hun begynder at tale om overgangsalder.

De sidste menstruationer, inden du helt rammer overgangsalderen, er ofte anderledes. De fører dig nærmere rummet bag rummet, rummet bag den røde dør. De inviterer dig dybere ind i dig selv, længere ned i lagene, sorg kan være blandet med lettelse. Dage, der hver måned synligt har mindet dig om din forbindelse til blodet, mørket, heksen og kællingen, forsvinder nu, og et nyt rum åbner sig. Måske er du lettet over menstruationens ophør, måske mærker du et stik af sorg, fordi du dybt i dig mærker, at en fase nu slutter.

Kraften, der kommer fra det fælles udgangspunkt, fra ’rummet bag rummet’, kan vi ikke styre, ordne eller kommandere med. Du kan alene byde den velkommen, uden at kende konsekvensen af det.

Rummet bag rummet, forbinder dig med hele kvindeæten – alle de kvinder, som er gået før dig – også med kvinder, du ikke er blodsbeslægtet med.

Du træder ind i rækken af kvinder, der er gået før dig. Kvinder der Ved, Kvinder der Ser. Du bliver en af dem, uanset om det er noget, du har længtes efter, eller ej.

Overgangsalderen er som et ormehul i universet – dit indre univers, hvor du kan genføde dig selv, lade dig genføde og genopstå i din kraft. Uanset om du har lyttet til din sjæls hvisken, eller du har været optaget af det ydre liv; børn, familie, job, hus og hjem og hobbies, er der nu hul igennem til din kraft. Spørgsmålet er alene, om du er villig til at sætte den i anvendelse og tage ejerskab over den.

Køber du samfundets fortælling om, at en kvindes liv er slut, når hun ikke længere er frugtbar og saftspændt ’fuckable’, smider du en del af din kraft. Børnefødslerne er overstået, og du har balanceret i det mytiske felt mellem Livet og døden. Du er nu fri til at udtrykke dig – lader du ikke kraften komme til udtryk igennem dig, fortærer den dig.

Er du bange for din kraft og berøringsangst i forhold til at være livstræ og tillade kraften at løbe igennem dig og ud i verden, vil du skævvrides af kraften, og den vil i stedet for liv skabe ikke-liv i dig og omkring dig.

Vedkend dig, at du er lige HER, lige NU. Du læser i en bog med en anden tilgang til overgangsalderen, det betyder i sig selv, at der er en åbning til din kraft – ellers ville du aldrig være gået i gang med denne bog.

(Uddrag fra ‘Bag den røde dør – at blive sin kraft‘, som udkommer 22.3.19. Bogen kan bestilles gennem mig eller boghandlerne. Vil forhåndsbestille den og  have den tilsendt på udgivelsesdagen, kan du sende mig en mail på tanja@tanjaeskesen.dk. Vejl. udsalgspris 249,00)

Læs også

NYHEDSBREV